Nyomástartó mobil tartályok

Jellemzőik:

Olyan zárt, nyomástartó, nitrogéntároló tartályokról van szó, melyek használata során gyakori a tartály mozgatása, helyváltoztatása. Közös jellemzőjük, hogy a tartály belsejében túlnyomás uralkodik a légköri nyomáshoz képest. A „nyomástartó” elnevezés találó, de megtévesztő is egyben. A nyomást ugyan megtartja a tartály, sőt a rászerelt különféle szerelvényekkel még igény szerint szabályozni is lehet, de a nitrogén veszteség itt is elkerülhetetlen és folyamatos.

Ezért a statikus tartási idő a mobil tartályoknál is meghatározó technikai jellemző. Értéke a kisebb tárolóknál 30-70 nap, míg a nagyobbaknál 1-2 % veszteség/nap a katalógusokban megadott érték, ami 50-100 napnak felel meg.

A „felesleges” nitrogén egy biztonsági szelepen keresztül távozik. Ennek a szelepnek a nyitó nyomás-értéke szintén jellemző paraméter. Ez alapján megkülönböztetünk alacsony és nagynyomású mobiltartályokat. Alacsony nyomásúnak tekintjük a 0,5 – 8 bar-os kivitelűeket, míg készülnek 24 illetve 37 bar-os nagynyomású pufferek is.

Űrtartalmuk szintén tág határok között mozog. A kisebb méretű termékvonalak 35 – 150 liter, a közepesek 120 – 350 liter, míg a nagyméretűek 500 – 3000 liter közötti mérettartományt fednek le 3-6 lépcsőben, gyártótól függően.

Mobil tartályaink felépítésük szerint lehetnek álló vagy fekvő helyzetűek, ami alapvetően meghatározza a szabályzó és kezelő szerelvények elhelyezését a tartályon. Ilyen fontos szerelvény a már említett biztonsági szelep, a folyadék- és gőzvételi szelep, a folyadékszintjelző berendezés (úszós vagy elektronikus kivitelben) és a nyomásfokozó egység és annak nyitószelepe, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Mire használhatók?

A kisebb méretű kriogén mobiltartályokat jellemzően valamilyen munkafolyamat folyamatos vagy szakaszos ellátására alkalmazzák a folyékony nitrogén adagolójaként. Ez lehet valamilyen laboratóriumi vagy ipari feladat. A biotechnológiai és orvostudományi laborokban pl. nagymennyiségű szerves mintát tárolnak olyan zárt tárolókban, melyek nitrogénfogyasztását elektronikusan vezérelt utántöltéssel biztosítják. Ehhez kiválóak a kisnyomású mobil pufferek.

Másik jellemző alkalmazásuk a krioterápiában használatos hidegszaunák folyamatos ellátása folyékony nitrogénnel.

Használják továbbá a kisteherautós nitrogénszállításhoz is, ahol 600 – 1000 literes mobil tartályokkal szerelik fel a szállító járműveket.