A kriosebészeti fagyasztóeszközök világszerte gombamód terjednek. Népszerűségük oka, a fájdalommentes sebészeti beavatkozás, és a rövidebb gyógyulási idő. Alkalmazásuk legelterjedtebb a bőrgyógyász szakrendelőkben, de sok helyen jelen vannak a nőgyógyászatokon, sőt már egyes fogászatokon is sikeresen debütáltak. Használatuk terjedőben van az állatgyógyászati rendelőkben is.

A fagyasztóközeg többféle anyag is lehet. Mi a folyékony nitrogénes kezelőeszközt választottuk termékpalettánkba, mert a használata egyszerű, praktikus és költséghatékony.

A kis helyigényű kezelőpalack gazdag választékú, gondosan kifejlesztett kezelőfejekkel van felszerelve. A kezelés módja lehet direkt és indirekt. Előbbi esetben különböző fúvókák segítségével juttatja az orvos a gyógyítandó felületre a folyékony nitrogént. Mindez jól szabályozhatóan, megfelelő mennyiségben és kiterjedéssel végezhető el. Az indirekt kezelés során a fúvókák helyett különböző méretű és formájú kontaktfejeket alkalmaz a szakember. Ezekkel mélyebb és célzottabb beavatkozás érhető el. A két módszer jól kiegészíti egymást, mindkettőnek megvan a megfelelő létjogosultsága.

Az eszköz működtetéséhez elengedhetetlen egy utántöltő tartály (puffer) és a hozzá használatos átfejtőeszköz, mely biztonságossá és egyszerűvé teszi a kis palack feltöltését az extrém hideg, balesetveszélyes folyadékkal.

A megfelelő személyi biztonság érdekében a feltöltés során javasoljuk az erre a célra kifejlesztett kriogén személyi védőfelszerelések viselését!