A folyékony nitrogén átfejtők olyan eszközök, amelyek az extrém hideg kriogén folyadék átfejtésének hatékony és biztonságos formáját eredményezik. Segítségükkel a puffer tartályból könnyedén vételezhetünk nitrogént

  • kriosebészeti kezelőeszközökbe,
  • munkaedényekbe,
  • konyhai edényekbe,
  • laboratóriumi műszerek és berendezések ellátótartályaiba,
  • egyéb más tárolókba.

A lefejtendő puffertartályok jellemzően egyszerű, atmoszférikus (légköri nyomású) dewaredények, melyek csőszerű szájnyílással rendelkeznek. A tárolás során a szájnyílást hosszú, hőszigetelő dugóval „zárják el” (nem légmentesen). Átfejtéskor ezen dugók helyére illeszthetők a folyadék átfejtő készülékek, melyek jellemzően a „szódás szifon elvén” működnek, alacsony túlnyomással. Az átfejtők lehetnek fixen felszereltek, állandósítva ezzel a nyomástartó üzemmódot, vagy manuálisan illesztett és fenntartott, átmeneti nyomásképzéssel működő eszközök.

Működtetésük alapján vannak természetes nyomásképződéssel működő korlátozott üzemű átfejtők, és kézi vagy elektromos rásegítéssel (mesterséges nyomásfelépítéssel) működő korlátlan üzemű eszközök. Az elektromos eszközök közül felhívjuk figyelmüket a KRIOMOL kompresszoros kriogén folyadék átfejtő eszközre, mely egy gombnyomásra bármikor szállítja a hideg folyadékot, mindemellett akkumulátoros tápegységével korlátlan mobilitást biztosít.

Fontos szempont lehet egyes laboratóriumokban, ahol érzékeny műszereket használnak, hogy az átfejtés során a légköri levegő ne keveredhessen bele a folyékony nitrogénbe (káros jégképződés). Ilyen esetekben zárt rendszerű nyomásképző átfejtőket lehet alkalmazni, ahol nem a bejuttatott sűrített levegő pumpálja ki a kriogén folyadékot, hanem a folyadékból képződő kriogén gáz képez túlnyomást, és ez hajtja ki a folyadékot.

A zárt rendszerű átfejtők működhetnek természetes párolgással korlátozott idejű üzemben, vagy pumpás rásegítésű elpárologtatóval korlátlan üzemmódban. Ilyen korlátlan üzemű, azonnal és tetszőleges ideig működtethető átfejtő eszköz az MVE ZYB-5 típusú, tartályra szerelhető, kézipumpás rásegítésű, csapos átfejtő eszköz.