Atmoszférikus tárolók, dewarok

Jellemzőik:

Ezek a hengeres formájú álló folyékony nitrogén tárolók (tartályok) talán az egyik legegyszerűbb változatát jelentik a nitrogéntárolóknak. Legfőbb jellemzőjük az ideális forma, azaz a megfelelő magasság – átmérő arány és a hosszú hőszigetelő dugó. Dewar edény néven ismertek a szakirodalomban.

Űrtartalmuk 4 és 100 liter között van.

A kisebb méretűek változatos formában készülnek, legtöbbjük lehajtható acélfogantyúval, de van köztük kannafül kialakítású markolattal is az egykezes kiöntéshez. Némely termékvonal hasznos tagját képezi a „főzőpohár” alakú, nagy szájnyílású változat, melybe könnyen behelyezhetők a nagyobb minták, alkatrészek, vagy a talpas gömbforma, mely a kiöntést teszi nagyon kényelmessé.

A nagyobb tartályokat a tartályfelülethez hegesztett, stabil fogású markolatokkal látták el. A nagy súlyból adódóan gyártanak hozzájuk görgős alaplapokat és különböző kivitelű átfejtő adaptereket is, mert az öntés az ő esetükben már nem a legideálisabb folyadékvételezési mód: nehezen kivitelezhető, kevésbé pontos és növeli a balesetveszélyt!

A dewar edények (folyékony nitrogén tárolók) kis átmérőjű, hosszú nyakcsöve, a benne lazán illeszkedő záródugóval a leghatékonyabb hőszigetelést és a legkisebb nitrogénveszteséget eredményezi. A tartály zárását a dugó súlya okozza, ahogyan a rászerelt zárókupakot a nyakcső megfelelően kialakított pereméhez szorítja. Ugyanakkor ez a „gravitációs légrugó” biztosítja a belső nyomás folyamatos (atmoszférikus vagy légköri) kiegyenlítését is a dugó szükségszerű megemelésével.

Az eddigiek egyenes következménye a hosszú statikus tartási idő, mely egyes tartályoknál eléri a 333 napot is!

A folyékony nitrogén tárolók legkiemelkedőbb ár-érték arányú termékcsaládja az MVE YDS LN2-Only széria. A hosszú nitrogénmegtartás mellé kedvező ár társul.

Mire használhatók?

Rendeltetésük a cseppfolyós nitrogén rövidebb vagy hosszabb idejű tárolása és adagolása, a felhasználói igényeknek megfelelően.

Ezért a legfőbb elvárás velük szemben, hogy a lehető leghosszabb ideig, vagyis a legkisebb veszteséggel tárolják az extrém hideg folyadékot. Ennek megfelelően szájnyílásuk mindössze 30 – 64 mm között váltakozik.