Abszorpciós szállítótartályok (Dry Shipperek)

Jellemzőik:

Ezek a speciális mintatárolók gőzfázisú tárolásra (száraz tárolás) lettek kialakítva oly módon, hogy közben megakadályozzák a folyadék kiömlését a tartályból a szállítótérbe, ha esetleg menet közben extrém helyzet alakulna ki, és felborulna vagy megsérülne a tartály. Mindezt egy különleges, porózus szerkezetű abszorbens anyaggal oldották meg. Ez szivacshoz hasonlóan szívja fel és tartja meg az edénybe töltött folyékony halmazállapotú nitrogént, majd folyamatosan visszapárologtatja azt a tárolótérbe. Ezáltal fenntartja a kb. -195 és -150 C fok közötti belső hőmérsékletet.

Tárolási mód szerint vannak kaniszteres és rack-es kivitelűek, illetve a vérzsákok szállítására alkalmas kazettás tárolók is.

Űrtartalmuk szerint jellemzően 2 – 50 liter közötti, 3 – 9 darabos sorozatban készítik a gyártók a dry shippereket. Az amerikai Chart Indusries készített azonban egy extra nagy, 133 literes stabil szállítókonténert is, amely akár 34 600 db 2 ml-es kriocső szállítására is alkalmas!

Nyakátmérő tekintetében átlagban 30 – 215 mm-ig terjedő kialakításokkal találkozhatunk.

A kisebb méretű (normál) szállítótartályokhoz rendszerint gyártanak egy műanyag védőburkolatot vagy „külsőtartályt” is. Ezek a mechanikai védelmen és a stabilitáson túl, növelik a tartályok hőszigetelési értékét is. A burkolatok kivétel nélkül zárható kivitelben készülnek az értékes minták védelme miatt.

Tárolási idő tekintetében a gőzfázisú tárolásra jellemző rövidebb tárolási idővel kell számolnunk kb. 10 – 40 napos intervallumban, de van azért néhány megnövelt tartási idejű eszköz is az egyes termékvonalakban, melyek statikus tárolási ideje eléri a 85 napot.

Mire használhatók?

Rendszerint értékes minták nagy távolságú szállításához használják. Az előbb ismertetett abszorpciós tárolórendszer biztosítja, hogy a szállítás során a folyékony nitrogén semmilyen körülmények között nem tud kifolyni a tartályból. Ezért ez az egyetlen tárolótípus, amit a repülőtársaságok és a szárazföldi futárszolgálatok is elfogadnak és alkalmaznak.