A flexibilis csövek fontos szerepet játszanak a kriotechnikában. Lehetnek állandó kapcsolatot biztosító összekötő csövek egy folyékony nitrogénnel működő eszköz (automata tároló, szabályozható fagyasztó, krioszauna stb.) és az azt tápláló ellátó (puffer) tartály között vagy egyszerű töltő/lefejtő csövek, a folyékony nitrogén vételezése, töltése során.

Ezek a hullámos falú, nemesacél fémtömlők magas nyomáson, és széles hőmérséklet-tartományban használatosak -270 ֯C és +600 ֯C között. Készülnek egyrétegű, illetve duplafalú, vákuumszigetelésű kivitelben is.

Végeikre a legkülönfélébb rögzítő és zárószerelvényeket helyeznek el (hollandi anyák, kúpos zárású menetes csővégek, hegtoldatok stb). Hosszuk és átmérőjük igény szerint kiválasztható, az adott feladathoz. Méretezésük odafigyelést igényel a megfelelő „működés”/ funkcionalitás érdekében.

A közdarabok jellemzően rövid, menetes illesztőcsövek két eszköz kompatibilitásának létrehozásához az összeszerelés során. Méretük, formai kialakításuk igen változatos, többnyire egyedi gyártással, igény szerint készítjük őket.

A kiegészítő fogantyúk és markolatokok opcionális tartozékai a folyékony nitrogén tároló tartályoknak, így utólag kerülnek felszerelésre. Segítségükkel könnyebbé tehető például a folyadék kiöntése vagy a tartályok mozgatása.

Tipikus példája az eszközrögzítő elemeknek, amikor egy elektromos műszert (pl. riasztó) tartósan akarunk használni a mintatároló tartállyal. Ekkor a két eszköznek közel kell elhelyezkedi egymáshoz, mert a műszerek érzékelői a tartály belsejében helyezkednek el, viszont a tartályoknak sok esetben mobilisnak kell maradniuk. Ez csak úgy érhető el, ha a műszert a megfelelő tartóelemmel a tartályhoz rögzítjük